Kuchnia, Kulinaria

Dieta i rosół – kcal, dodatki, zasady przygotowywania – dowiedz się wszystkiego!

Bycie na diecie redukcyjnej nie oznacza, że trzeba rezygnować z ulubionych dań. To nie konkretne jedzenie, a jego niewłaściwie duże porcje sprawiają, że osiągnięcie zaplanowanej wagi jest niemożliwe. Wystarczy osiągnąć deficyt kaloryczny, czyli spalać więcej kalorii, niż spożywać. Oznacza to, że dostarczane przez rosół kcal nie są dla twojej sylwetki bardziej niebezpieczne od tych z sałat i kasz. Wystarczy tylko, że będziesz ich świadomy.

Po co obliczać kalorykę rosołu?

Płynne kalorie, czyli takie pochodzące z napojów czy właśnie zup, są często zapomniane przy domowym planowaniu samodzielnej redukcji wagi. A to właśnie one dostarczając mało składników odżywczych i sporo kcal jednocześnie, wydłużają cały proces. Jeśli nie chcemy rezygnować ze smaku rosołu, musimy wliczać kalorie z niego pochodzące do kalorycznego bilansu. Kto powinien to robić? Przede wszystkim wspomniane już osoby w trakcie diety redukcyjnej. Poza tym osoby z problemami zdrowotnymi, szczególnie z trawieniem czy ciężko trenujący sportowcy.

Co składa się na rosół i to, ile ma kalorii?

Na kaloryczność każdego dania składa się suma kcal, jakie zawiera każdy użyty do jego ugotowania składnik. Utrudnia to bardzo proces obliczania liczby kalorii w rosole, bo tak, jak wiele innych tradycyjnych potraw, nie ma na niego jednego przepisu. Praktycznie w każdym domu występuje inny sposób przygotowania tego dania z różnymi składnikami oraz ich proporcjami. Najczęstszymi składnikami są: cebula, marchew, seler, pietruszka, czyli niskokaloryczne warzywa oraz oczywiście przyprawy. Najbardziej kaloryczne dodatki do rosołu to oczywiście mięso. Nie można też zapomnieć o dodatku tłuszczu, często wykorzystywanego do wzmocnienia smaku. W tym przypadku każda ilość ma znaczenie, bo jedna łyżka oleju to około 90 kcal.

Rosół z kury czy z kaczki?

Podstawą tradycyjnego rosołu jest mięsno-warzywny wywar. Dla niektórych musi to być kura, inni preferują kaczkę, znajdzie się też wielu zwolenników mieszania różnych rodzajów mięsa. Szacunkowe wartości ilości kalorii w różnych rodzajach mięsa, to: 337 w tłustej zazwyczaj kaczce, 165 kcal w kurczaku, po około 135 kcal w cielęcinie oraz indyku i wieprzowinie. 100 gramów wołowiny to z kolei 250 kcal. Wybierając, na jakim mięsie przygotujesz danie, ustalasz szacunkową ilość kcal rosołu, który potem zjesz. Pamiętaj, że całościowa liczba kalorii, dzieli się na liczbę porcji!

Wege rosół — przyjaźniejszy dla diety?

Dla wielu osób to nie do wyobrażenia — co to za rosół bez mięsa. Ale trzeba przyznać, że akurat to danie jest naprawdę proste do odtworzenia w wersji dla wegan i wegetarian. Jeśli więc jesteś w sytuacji, w której liczysz kalorie, ale jednocześnie masz ochotę na rozgrzewający, pyszny wywar, to jest to wyjście idealne. Na kcal zawarte w wege rosole składają się oczywiście warzywa — zazwyczaj takie same jak w zwykłym rosole. Miejsce mięsa w wywarze mogą zająć algi lub suszone grzyby, a dla osiągnięcia smaku umami używany jest sos sojowy. Potrzebne ilości tych składników sprawiają, że jest to marginalny dodatek kalorii.

Rosół i kilokalorie — jak to obliczyć w restauracji?

Największą zagwozdką na diecie jest jedzenie poza domem. Uroczystości rodzinne czy wyjścia do restauracji to czas, gdy można odpuścić skrupulatne liczenie każdej kalorii. Możesz poprosić obsługę o tę informację lub spróbować obliczyć ile rosół ma kcal metodą „na oko”. Pamiętaj, że w takich wypadkach zazwyczaj najwięcej kalorii tak naprawdę będzie dostarczał makaron — w zależności od wielkości porcji może być to nawet ponad 200 kilokalorii!