Coraz bliżej święta… czyli planujemy Wigilię

pierniki

Coraz bliżej święta… czyli planujemy Wigilię

Ostatnie dni przed świętami to u nas (i pewnie u Was też) jeden z najgorętszych okresów w roku. Zakupy, prezenty, śledzie, karp, choinka. Jeśli nie przygotujesz wcześniej planu operacyjnego, dzień przed Wigilią prawdopodobnie okaże się, że doba jest stanowczo za krótka, a karpia już nie ma w sklepie. Dlatego, moim zdaniem, warto już nawet na początku grudnia spisać sobie co kiedy planujesz zrobić. Masz w ten sposób szansę na uniknięcie świątecznej gorączki i nerwowego zamieszania.

Jak wygląda mój plan operacyjny?

POCZĄTEK GRUDNIA
To najlepszy czas na pieczenie pierników. Dzięki temu, będzie jeszcze czas zarówno na ich „poleżakowanie”, jak również ozdobienie i wykorzystanie jako upominków czy ozdób choinkowych.

Więcej na temat pierników pisałam TUTAJ i TUTAJ.Choinki z piernikapierniki

Początek grudnia to również bardzo dobry czas na rozpoczęcie produkcji ozdób choinkowych. W ten sposób na przygotowanie ich będziesz mieć sporo czasu i sprawi Ci to o wiele większą przyjemność niż kilka dni przed świętami.

O ozdobach choinkowych pisałam TUTAJ i TUTAJ.Cotton ballsBombki choinkowe

I prezenty. Tak, to właśnie teraz warto pozamawiać wszystkie prezenty (albo kupić stacjonarnie – tylko wtedy drożej…).

POŁOWA GRUDNIA
W tym okresie robimy uszka i pierogi, które w zamrażarce będą oczekiwać na swoje „5 minut” podczas spotkania Wigilijnego.uszka

OSTATNI TYDZIEŃ
Tak, teraz już zdecydowanie musimy „zagęścić ruchy”. Oprócz przedświątecznych porządków (pomijam je w niniejszym planie) to właśnie teraz czekają na Ciebie i zakupy, i wypieki, i największe gotowanie.

20 grudnia
to u mnie DZIEŃ ŚLEDZIA. Przez 4 dni śledzie akurat zdążą się „przegryźć” i będą idealne podczas spotkania Wigilijnego. Jakie rodzaje i jak dużo śledzi przygotowuję? Wychodzę z założenia, że lepiej mniej, ale bardziej różnorodnie. Dlatego też, zazwyczaj planuję 4 różne rodzaje śledzika.

O śledziach pisałam TUTAJ, TUTAJ, TUTAJ, i TUTAJ. Pod koniec roku pewnie znowu dorzucę nowy przepis. Oczywiście, jeśli wszystkim moje nowe śledzie, musztardowe, będą smakowały. 🙂

Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami
Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami

Dzisiaj jest też dobry moment na włożenie mięsa do solanki lub marynaty.

21 grudnia
DZIEŃ ZAKUPÓW I PREZENTÓW. Tak, to dzisiaj możesz jeszcze „na spokojnie” pojechać na większe, przedświąteczne zakupy oraz ewentualnie uzupełnić brakujące prezenty. Na wieczór zaplanuj sobie też spakowanie prezentów. To ostatnia chwila, żeby później nie robić tego w pośpiechu. 🙂

22 grudnia
Wracamy do kuchni, w której rozgościmy się już na dobre aż do Wigilii. Jeśli planujesz PIECZENIE takich ciast, jak np. mazurek – to właśnie na dzisiaj to zaplanuj.

Dzisiaj warto ugotować również KAPUSTĘ Z GROCHEM. Jak już danie będzie gotowe, na gorąco umieść je w słoiku i szczelnie zamknij (w ten sposób słoik powinien „złapać”, dzięki czemu potrawa postoi w lodówce nie tylko do Wigilii, ale nawet dłużej).

23 grudnia
To odpowiedni czas na UPIECZENIE pozostałych ciast (u mnie sernik i makowiec). Przy okazji robienia masy na makowiec, przygotuj od razu farsz do KLUSKÓW Z MAKIEM.

Jeśli oprócz tradycyjnego KARPIA planujesz również inne (np. W GALARECIE albo W KAPUŚCIE), przygotuj je dzisiaj, podobnie jak farsz do RYBY PO GRECKU (pisałam o nim TUTAJ).

Ryba po grecku

Wieczorem ugotuj KOMPOT Z SUSZU i odstaw go na noc nie odcedzając. Dzięki temu nabierze doskonałego smaku i aromatu.

I jeszcze jedno – namocz dzisiaj KARPIA w mleku, żeby pozbyć się zapachu mułu. Na ten temat pisałam TUTAJ.Moczenie karpia

MOJA RADA
Jeśli nie masz dzisiaj dnia wolnego w pracy, spróbuj zaplanować na spotkanie wigilijne i świąteczne takie potrawy, aby mieć dzisiaj mniej do zrobienia. Farsz do ryby po grecku możesz przygotować dzień – dwa dni wcześniej, zamknąć go na gorąco w słoiku i jeśli trzeba – lekko zapasteryzować. Ciasta też możesz wybrać inne, takie które należy przynajmniej w części przygotować wcześniej (np. miodownik do którego placki muszą zmięknąć przed przełożeniem ich masą). Pamiętaj też o tym, że święta trwają jedynie dwa dni i przeanalizuj pod tym kątem swoje menu. Nie przemęczaj się jeśli masz wrażenie, że ugotujesz za dużo i jedzenie się zmarnuje. Lepiej zjeść mniej ale w lepszym nastroju!

24 grudnia
Rano nastaw BARSZCZ CZERWONY (chyba, że korzystasz z przepisu, który nakazuje ugotowanie go dzień wcześniej). Usmaż też CEBULKĘ pokrojoną w kostkę do pierogów (później ją tylko odgrzejesz) i przewietrz dokładnie kuchnię.

No i choinka. Tak, zanim przejdziesz do ostatnich prac w kuchni. Choinka jest najpiękniejsza wtedy, kiedy ubiera się ją wspólnie. Pamiętaj. 🙂

Ostatnie prace w kuchni to usmażenie ryby – karpia tradycyjnego w bułce (na ten temat TUTAJ) i po grecku.

Tradycyjny karp smażony

MOJA RADA
Łatwiej jest przygotować Wigilię jeśli podzielisz się obowiązkami z bliskimi. Nie musisz własnoręcznie przygotowywać stołu czy przelewać kompotu z suszu do dzbanka. Prawdopodobnie, nawet w smażeniu karpia ktoś może Ci pomóc. Spraw, żeby wszyscy czuli się potrzebni, a Ty żebyś miała również chwilę dla siebie. To bardzo ważne dla własnego komfortu oraz dobrego samopoczucia.

Instagram
RSS