Zupa z soczewicy czerwonej

Zupa z soczewicy czerwonej to świetny pomysł na rozgrzewające danie, bogate w białko i witaminę C. Smaczna, idealna na zimowe popołudnia.

500 g soczewicy czerwonej
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
300 g boczku
3 marchewki
4 ziemniaki
1 pietruszka
1 słoik pomidorów
50 g koncentratu pomidorowego
1/3 selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz czarny, sól do smaku
1 łyżka majeranku
1 łyżka oregano
3 l wody
natka pietruszki

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jak już wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i podsmażamy dalej, aż cebulka się zeszkli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Przygotowujemy bulion na bazie pietruszki i selera. Po 20 minutach od momentu zagotowania, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Po kolejnych ok. 10 minutach dorzucamy soczewicę oraz podsmażony boczek z cebulką. Gotujemy do momentu, kiedy soczewica zmięknie.

Na koniec gotowania dodajemy starty majeranek i oregano.

Zupę możemy podawać albo zmiksowaną, w postaci kremu (wówczas możemy użyć o 0,5 l mniej wody, żeby krem był gęstszy), albo jako zwykłą zupę. W obu postaciach smakuje równie doskonale. Pamiętajmy o pokrojonej natce pietruszki na wierzch. To ona jest źródłem witaminy C.

SMACZNEGO! 🙂Zupa z soczewicy czerwonej