Zupa gulaszowa z ciecierzycą jest bardzo rozgrzewająca, dlatego proponuję ją przede wszystkim na zimowe lub jesienne popołudnie.
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
2 puszki ciecierzycy (lub 400 g ciecierzycy do ugotowania)
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 opakowanie warzyw mrożonych meksykańskich
1 cebula
500 g przecieru pomidorowego
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, chili
olej do smażenia
opcjonalnie 1-2 łyżki mąki pszennej
Cieciorkę odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do ok. 2 cm powyżej jej poziomu i zagotowujemy.
W tym czasie podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dodajemy do gotującej się ciecierzycy.
Następnie podsmażamy: papryki pokrojone w paseczki, cebulę – w kostkę oraz warzywa mrożone. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy je do gotującej się zupy. Wlewamy do niej również przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę.
W wersji light zupa w tym momencie jest już gotowa. Jeśli jednak chcesz, żeby była bardziej sycąca, możesz zagęścić ją jeszcze mąką. Do zimnej wody dodaj łyżkę lub dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do zupy, również mieszając. Chwilę pogotuj zupę z mąką.
Zupa gulaszowa z ciecierzycą świetnie smakuje podana sama, z makaronem, grzankami albo podsmażoną na rumiano tortillą.