Zupa grochowa – idealna na jesienne popołudnie

Zupa grochowa – idealna na jesienne popołudnie

O tak. Jesień to taki czas, kiedy częściej mamy ochotę na cięższe zupy, takie jak grochówka czy gulaszowa. Są rozgrzewające, bardziej syte. I szybkie w przygotowaniu!

Składniki:
0,5 kg łuskanego grochu
2 l wody
300 g wędzonego boczku
200 g kiełbasy
1 duża cebula
3 marchewki pokrojone w słupki
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek do smaku

Przygotowanie:
Groch zostawiłam do namoczenia przez dobę. Następnego dnia przepłukałam go i zalałam wodą. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na patelni (cebulę dodałam w momencie, gdy wytopił się już tłuszcz), a następnie dodałam do grochu. Wszystko gotowałam przez około 20 minut. Po tym czasie – nie przestając gotować – dodałam marchewkę i ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękły, dodałam czosnek oraz doprawiłam całość solą, pieprzem i majerankiem. Zupa była gotowa.

SMACZNEGO!

Zupa grochowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.