Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie z ziemniakami czy frytkami? Jaką opcję preferujesz? Niezależnie od dodatków, najważniejsze jest to, żeby żeberka wyszły smaczne, jednocześnie miękkie i chrupiące. Poniższy przepis to pierwszy, jaki poznałam. Mięso wychodzi doskonałe. Dokładnie takie, jak potrzeba. Polecam 🙂

Składniki:
1 kg żeberek
3 łyżki ketchupu
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sok z 1/2 cytryny
pieprz, sól, bazylia

Żeberka kroimy na porcje (w każdej porcji ma być jedna kostka) i dokładnie płuczemy.

Mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty. Kiedy marynata będzie już miała jednolitą konsystencję, łączymy ją z żeberkami w naczyniu żaroodpornym. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej nawet na całą noc).

Naczynie żaroodporne z przygotowanymi wcześniej żeberkami w marynacie wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę.

Ja tym razem podałam żeberka w miodzie z frytkami i surówką ze świeżych warzyw. Było pysznie.Żeberka w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.