Wątróbka z cebulą, jabłkiem i rodzynkami

Wątróbka z cebulą, jabłkiem i rodzynkami to danie, do którego trzeba dorosnąć (jak w moim przypadku) i w którym można się zakochać. A przepis… banalny 🙂

400 g wątróbki wieprzowej
mąka pszenna do panierki
2 duże cebule
2 jabłka (np. ligol)
garść rodzynek
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące i szybko podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na obie strony, tak aby się ścięła (im dłużej będziemy ją podsmażać, tym będzie twardsza). Zdejmujemy ją z patelni, a na tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w półtalarki. Po chwili dodajemy jabłka pokrojone w grubą kostkę (obrane i z wydrążonymi środkami) i rodzynki. Podlewamy wodą, dodajemy miód oraz doprawiamy sos pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy jabłka zaczną się rozpadać i powstanie sos. Około 5-10 minut przed końcem duszenia dokładamy do sosu wątróbkę i mieszamy z sosem.

Podajemy ze świeżym pieczywem.Wątróbka