W-Z czyli ciasto sentymentalne.
Dawno, dawno temu… Kiedy byłam mała, dziadzio zabierał mnie do cukierni, gdzie – niczym dwoje poważnych ludzi – zasiadaliśmy przy stoliku i zajadaliśmy W-Z-kę. Na ten rytuał składało się kilka etapów: niecierpliwe oczekiwanie, wspólny spacer połączony z moim podbieganiem (oby szybciej) oraz – oczywiście – konsumpcja.
Z tego powodu mam do W-Z-ki niesamowity sentyment i nie jestem w stanie zrezygnować z tego ciasta. Dlatego właśnie – przedstawiam wszystkim – W-Z-ka, czyli ciasto sentymentalne. 🙂
CIASTO
8 jajek
1 szklanka cukru
8 łyżek oleju
2 czubate łyżki kakao
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie – ciągle miksując – stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już gładka i błyszcząca, dodajemy żółtka i olej i ubijamy jeszcze chwilę. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
ŚMIETANA:
600 ml śmietanki 30%
400 ml śmietany 18%
5 łyżek cukru
6 śmietan-fixy (opcjonalnie)
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżeczek żelatyny
sok z 1-4 cytryny
Żelatynę namaczamy 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy już spęcznieje, zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy, dodając do niej stopniowo cukier, śmietan-fixy i wanilię. Kiedy śmietana będzie już ubita, wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę.
PONCZ
300 ml czarnej herbaty
sok z 1/2 cytryny
POLEWA CZEKOLADOWA:
Składniki:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
Rozpuszczamy margarynę. Wsypujemy cukier puder i kakao. Mocno podgrzewamy ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy polewę w ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia żelatyny. Czekamy aż całość trochę ostygnie i dodajemy śmietanę. Intensywnie mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
Upieczone ciasto przekrajamy wzdłuż na pół.
Czekamy aż ostygnie i jedną z warstw nasączamy ponczem. Wykładamy równo śmietanę (odkładając część na dekorację)…
…i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ją również nasączamy ponczem i na wierzch wylewamy polewę czekoladową.
Dekorujemy pozostałą częścią śmietany.
SMACZNEGO!