Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym:

GOŁĄBKI
1 kg mięsa mielonego
200 g ryżu
3 cebule
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
duża kapusta włoska lub biała
2 l bulionu warzywnego

SOS POMIDOROWY
duży słoik pomidorów (przepis tutaj) lub dwa mniejsze
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka

Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, solimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Pod koniec  podsmażania dodajemy zmiażdżony czosnek. Studzimy. W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż (przez około 7 minut, tak żeby jeszcze był twardy). Następnie przelewamy go na sicie zimną wodą i odsączamy. Podsmażone cebule i ryż dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie łączymy.

Przygotowujemy kapustę – wycinamy w niej głąba, po czym wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem, wyciętą częścią do dołu. Gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy liście będą łatwo „odchodzić” od główki (około 10 minut). Następnie wylewamy wodę, a po przestudzeniu – zdejmujemy liście i odcinamy zgrubienia.

Dno garnka (najlepiej dużego i szerokiego) wykładamy liśćmi kapusty (mogą to być np. liście, które się uszkodziły podczas „rozbierania” kapusty). Następnie przygotowujemy gołąbki – na liściu kapusty kładziemy porcję mięsa i zwijamy jak krokieta. Układamy je ciasno w garnku, a później całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy 1 łyżkę wazową bulionu z gołąbków i gotujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut. Następnie zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Dalej gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy uzyskamy pożądaną gęstość sosu. Możemy dodatkowo dodać koncentrat pomidorowy – wówczas proces ten będzie znacznie krótszy. Pod koniec doprawiamy do smaku.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym