Tarta śliwkowa z budyniem

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej
150 g masła,
50 g cukru pudru
szczypta soli
łyżka zimnej wody

Budyń:

500ml schłodzonego mleka
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
2 żółtka
125g masła

15-20 szt śliwek

Ciasto przygotowujemy w dużym garnku. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodajemy masło i siekamy całość na małe kawałki. Następnie sprawnie wyrabiamy ciasto (żeby jak najmniej „złapało” temperaturę od dłoni). Formujemy kulkę i wkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyklejamy nim blaszkę do tarty (zwracamy szczególną uwagę na ścianki), nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 stopni do zarumienienia. Studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy budyń. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i mąką, dolewamy 200 ml mleka i miksujemy. Resztę mleka (300 ml) gotujemy z masłem, po czym wlewamy do niego rozmiksowaną masę. Gotujemy do momentu, kiedy budyń zgęstnieje, ciągle mieszając. Studzimy.

Budyń rozsmarowujemy na przestudzonym cieście, na wierzchu rozkładamy pokrojone śliwki, pieczemy przez kolejne 20 minut, również w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Tarta z domowym budyniem i śliwkami