Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

KRUCHY SPÓD:
330 g mąki pszennej
190 g masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki wrzucamy do jednego, niskiego i dużego garnka. Masło dokładnie siekamy nożem (do momentu, kiedy zacznie się łączyć z mąką), a następnie szybko zagniatamy ciasto, tak żeby masło jak najmniej „złapało” temperaturę dłoni. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wgniatamy dokładnie w formie do tarty, dbając o to, żeby brzegi były jak najwyższe (mają sięgać do krawędzi górnej formy). Nakłuwamy widelcem i znowu wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie przygotowujemy nadzienie z dyni:

NADZIENIE:
400 g puree z dyni (zobacz jak przygotować puree)
400 g mleka skondensowanego słodzonego
2 duże jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
odrobina imbiru

Miksujemy wszystkie składniki nadzienia na gładką masę. Wlewamy na gorące, podpieczone ciasto (dbając o to, żeby nie przelało się górą ponieważ może wówczas przywrzeć do formy). Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie „do suchego patyczka” przez kolejne około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy ciasto. Na wierzch wykładamy polewę czekoladową:

POLEWA CZEKOLADOWA:
100 g margaryny lub masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody

Rozpuszczamy margarynę / masło. Wsypujemy cukier puder i kakao. Mocno podgrzewamy ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy polewę w ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Czekamy, żeby całość trochę ostygła i dodajemy śmietanę / jogurt. Intensywnie mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.

Tarta dyniowa

Tarta dyniowa