Tarta z bitą śmietaną i wiśniami

Tarta z bitą śmietaną i wiśniami to ciekawy deser, nie tylko na lato! Polecam szczególnie wielbicielom deserów słodko-kwaśnych.

Składniki:

ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
łyżka zimnej wody

bita śmietana:
300 ml śmietanki 30%
200 ml śmietany 18%
2 łyżki cukru
3 śmietan-fixy (opcjonalnie)
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżeczki żelatyny

wiśnie (konfitura / świeże, lekko podsmażone owoce / wiśnie w alkoholu)

Ciasto przygotowuję w dużym garnku. Mieszam mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodaję masło i siekam całość na małe kawałki. Następnie sprawnie wyrabiam ciasto (żeby jak najmniej „złapało” temperaturę od dłoni). Formuję kulkę i wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyklejam nim blaszkę do tarty (zwracam szczególną uwagę na ścianki), nakłuwam widelcem i piekę w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni. Studzę.

W tym czasie żelatynę namaczam 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy już spęcznieje, zalewam gorącą wodą i mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam na bok do ostygnięcia. Śmietanę miksuję, dodając do niej stopniowo cukier, śmietan-fixy i wanilię. Kiedy śmietana będzie już ubita, wlewam żelatynę i miksuję jeszcze chwilę. Przekładam ją na ostudzone kruche ciasto i odstawiam na 30 minut do zastygnięcia.

Na wierzch wykładam konfiturę wiśniową lub podsmażone owoce. Najlepsze ciasto wychodzi wówczas, gdy przełamiemy smak słodkiego spodu i śmietany dość kwaśnymi owocami.

Jak widzisz na załączonych zdjęciach, ten deser przygotowuję w kilku odsłonach – nie tylko tradycyjnej, ale również jako mini tarty. Świetne będą także babeczki.

Tarta z bitą śmietaną i wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.