Szybki w przygotowaniu chleb bezglutenowy

Chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu, nie ma konieczności odstawiania ciasta na noc do rośnięcia. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:
130 g nasion ze słonecznika
80 g siemienia lnianego
65 g migdałów
140 g płatków owsianych
4 łyżki łuski babki jajowatej
garść ziaren dyni
garść żurawiny suszonej
1 łyżeczka soli
3 łyżki masła / oleju
350 ml wody
1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche wsypujemy do foremki, a następnie mieszamy. Dodajemy wodę, tłuszcz i syrop z agawy. Dokładnie wszystko łączymy., po czym łyżką ugniatamy masę – tak, żeby powstał zwarty bochenek. Odstawiamy go na 2 – 3 godziny.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy kolejne 40 minut bezpośrednio na kratce piekarnika.

Upieczony chleb odstawiamy do ostygnięcia.

SMACZNEGO!

Instagram
RSS