Syrop czosnkowy czyli jak zadbać o odporność

Syrop czosnkowy czyli jak zadbać o odporność na co dzień?

Odporność to najlepszy sposób na walkę z przeziębieniem. Jak o nią zadbać? Oczywiście, możemy zacząć korzystać z suplementów dostępnych na rynku. Jednak jak wybrać ten najlepszy specyfik, który dodatkowo nie zrujnuje naszego portfela? Nie wiem. Nie zastanawiałam się nad tym. Zamiast szukać takiego rozwiązania, wiele lat temu zaufałam metodzie mamy, którą miałam możliwość testować na sobie w dzieciństwie.

Syrop czosnkowy ma przyjemny, słodko-kwaśny smak. Przyjmujemy go w sezonie podwyższonego ryzyka czyli od jesieni do wiosny, 1 łyżkę dziennie, najlepiej po południu lub wieczorem, kiedy już nie planujemy wychodzić z domu. Dbamy również o to, żeby pozostali domownicy również go z nami spożywali. Dzięki temu nie będziemy musieli się przejmować tym, że czosnek „śmierdzi”. 🙂

1 główka polskiego czosnku (należy pamiętać, że jest o wiele mniejsza niż powszechnie dostępny czosnek chiński i hiszpański)
0,5 l zimnej przegotowanej wody
1 czubata łyżka miodu
sok z całej cytryny

Czosnek siekamy (bądź wyciskamy) i umieszczamy w 1l słoiku. Zalewamy zimną, przegotowaną wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie dodajemy miód i sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie mieszamy. Po kolejnych kilku godzinach syrop jest już gotowy do spożycia. Przechowujemy go w lodówce.

Syrop czosnkowy