Sushi przygotowywane własnoręcznie

Sushi  przygotowywane własnoręcznie w domu.

Pałeczki, zielona herbata, marynowany imbir… To wszystko sprawia, że jedzenie sushi ma wyjątkowy klimat. Wspólne przygotowywanie go w domu może dodatkowo stanowić świetną zabawę.

Podstawą sushi jest odpowiednio przygotowany ryż. Na dużą porcję dla czterech osób biorę go 0,5 kg.

RYŻ:
Płuczemy go do momentu, kiedy woda nie zrobi się całkiem przejrzysta. Odstawiamy go na ok. 30 minut. Następnie płuczemy ostatni raz i zalewamy wodą w proporcjach 1:1,2 (np. na kubek ryżu potrzebujemy 1,2 kubka wody). Gotujemy 15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu (należy uważać ponieważ ryż może przywierać do dna garnka). Odstawiamy na kolejne 15 minut (nadal pod przykryciem), a następnie przekładamy do miski, mieszamy dokładnie z sosem i zostawiamy do ostudzenia (pod przykryciem).

Dokładne ostudzenie ryżu przed przystąpieniem do klejenia rolek jest bardzo ważne – w przeciwnym razie nori zrobi się gumowate.

SOS:
6 łyżek octu ryżowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy na malutkim ogniu (nie gotujemy) do momentu, gdy cukier się rozpuści. Taka ilość sosu jest odpowiednia na 0,5 kg ryżu.

ROLKI:
Przed przystąpieniem do klejenia rolek, musimy przygotować składniki. Jakie? Oczywiście, co kto lubi 🙂 Wszystkie kroimy w długie paseczki – dzięki temu łatwiej będzie je zawijać. W moim sushi najczęściej pojawiają się:
łosoś (może być surowy lub wędzony)
surimi
krewetki
papryka
ogórek
awokado
szczypiorek
mango
marynowana rzodkiew japońska
serek kanapkowy naturalny

oraz oczywiście:
nori
wasabi
marynowany imbir
ciemny sos sojowy
sezam (biały prażymy przed wykorzystaniem i czarny)

Przed przystąpieniem do klejenia rolek, przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców (inaczej ryż będzie się do nich baaardzo kleił) oraz bambusową matę owiniętą folią spożywczą.

Działajmy! Rolki możemy kleić na różne sposoby – duże, małe, z ryżem wewnątrz nori lub na zewnątrz, obtaczane w sezamie i inne.

Oczywiście, każdy rodzaj sushi ma swoją nazwę. Jednak w domu ma to już mniejsze znaczenie niż w restauracji – nie musimy go przecież zamawiać.

Kroimy rolki ostrym nożem (bez ząbków!) na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. i układamy na talerzu. Dla każdego przygotowujemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki oraz talerz na imbir marynowany i wasabi. No i oczywiście… parzymy zieloną herbatę. 🙂

Sushi SushiSushi
Sushi