Sos z podgrzybków i leniwe – mniaaam

Sos z podgrzybków i leniwe – mniaaam

Klasyczny sos z podgrzybków to potrawa, którą można serwować na wiele sposobów – z ziemniakami, kopytkami, ryżem, makaronem, kluskami śląskimi albo – jak w tej wersji – z leniwymi (zobacz przepis). Do tej pory uważałam, że ze świeżych grzybów sos wychodzi najsmaczniejszy. Jednak tym razem przygotowałam go z mrożonych i muszę przyznać, że był równie smaczny! 🙂

Składniki:
ok. 30-40dkg podgrzybków pokrojonych w grubą kostkę lub w talarki
3 łyżki masła
1 cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki
1 szklanka wody
2 – 3 łyżki mąki
2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulkę podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy podgrzybki, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie po czym całość dusimy do momentu aż marchewka zmięknie.

Cudowny aromat rozchodzi się po mieszkaniu już od pierwszych minut przygotowywania sosu…

Jak już marchewka jest miękka, wlewamy mąkę przez sitko (dokładnie zmieszaną z niewielką ilością wody – dzięki temu uzyskamy gładką konsystencję sosu) i intensywnie mieszamy doprowadzając sos do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę.

Jak już wspomniałam na początku, jest mnóstwo możliwości podania tego sosu. Oprócz tych, wymienionych wyżej, mogę go również gorąco polecić jako dodatek do duszonego mięsa.

A, i oczywiście siekana pietruszka na wierzch. Dużo pietruszki!Sos z podgrzybków i leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.