Śniadanie po szkocku

Śniadanie po szkocku jest naszym ulubionym, kiedy z jakiegoś powodu kolejny posiłek planujemy dopiero późnym popołudniem. Niesamowicie syte, bardzo nam smakuje.

Podstawę posiłku stanowi oczywiście bekon, pokrojony w cienkie plastry. Nie da się go tak po prostu zastąpić boczkiem. Musi być bekon. I już. Równie ważna jest fasolka pieczona w sosie pomidorowym. I jajka.

Składniki:
bekon pokrojony w  plastry
jajka
fasolka pieczona w sosie pomidorowym

Opcjonalnie:
pomidory
grzanki

Bekon podsmażamy na suchej patelni do momentu, kiedy będzie mocno wysmażony. Odsączamy go z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Fasolkę pieczoną w sosie pomidorowym doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i podgrzewamy. W tym samym czasie, na tłuszczu po bekonie przygotowujemy jajka sadzone.

Śniadanie możemy podawać również z grzankami i pomidorami pokrojonymi w ósemki i podsmażonymi przez chwilę na suchej patelni. Śniadanie po szkocku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.