Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Śledzie z czosnkiem i majerankiem to ciekawa i zdecydowanie bardziej wyrazista alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Alternatywa lub uzupełnienie oczywiście.

6 płatów śledziowych
woda do wymoczenia śledzi
5 dużych ząbków czosnku
2-3 łyżki majeranku
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
ok. 150 – 200 ml oleju rzepakowego (może być mieszanka zwykłego i tłoczonego na zimno, zależnie od preferencji) – do przykrycia śledzi w słoiku

Płaty śledziowe moczymy przez 2-3 godziny w wodzie, a następnie odsączamy z wody i kroimy w kawałki o długości 2 – 4 cm (zależnie od preferencji).

Czosnek kroimy w talarki, mieszamy z 3 łyżkami oleju i majerankiem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy śledzie. Delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy całość do słoika. Dolewamy olej (śledzie mają być zakryte). Powoli mieszamy obracając zamkniętym słoikiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Śledzie z czosnkiem i majerankiem