Śledzie w oleju

Dzisiaj przepis na tradycyjne śledzie w oleju. Polecam, nie tylko na święta! 🙂

6 płatów śledziowych
woda do wymoczenia śledzi
3 cebule
1 – 2 łyżki soku z cytryny
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
szczypta soli i cukru
1 łyżka ziół – mieszanki bazylii, oregano i majeranku
świeżo zmielony pieprz (czarny i czerwony)
250 ml oleju rzepakowego (w tym 50 – 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, zależnie od preferencji)

Śledzie moczymy w wodzie przez ok. 2 – 3 godziny. Po tym czasie je odsączamy i kroimy w kawałki o długości 2 – 4 cm, zależnie od preferencji i pokrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy szczyptę soli i cukru, dokładnie mieszamy.

Do mieszanki oleju wsypujemy suszone zioła i pieprz, dokładnie mieszamy.

Pokrojone śledzie układamy w słoiku i przekładamy cebulką. Każdą warstwę zalewamy olejem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec, jeśli jest potrzeba, dolewamy więcej oleju, tak żeby śledzie były zakryte. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju