Śledzie z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Dzisiaj w roli głównej występują u nas śledzie z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Przygotowywane są w zalewie z octu i oleju, dzięki czemu mają jednocześnie i wyrazisty, i delikatny smak.

6 płatów śledziowych
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, majeranek)
1 łyżeczka świeżo, grubo zmielonego pieprzu
ok. 100 g suszonych pomidorów (razem z zalewą)
1 łyżka octu winnego
1 szklanka octu spirytusowego
2 łyżki oleju rzepakowego

Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny.

Na oleju podsmażamy cebule pokrojone w piórka, do momentu aż się zeszkli. Jak cebula trochę przestygnie, dodajemy do niej oregano, bazylię, pieprz, pokrojone w paseczki suszone pomidory, olej z zalewy z pomidorów, ocet winny i spirytusowy. Marynatę dokładnie mieszamy, dodajemy do niej śledzie pokrojone na kawałki o długości 2 – 4 cm i przekładamy całość do słoika.

Odstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Śledzie z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Śledzie z suszonymi pomidorami i czosnkiem