Sałatka z zielonych pomidorów na ostro
1 kg zielonych pomidorów
0,3 kg cebuli
kilka papryczek chili z pestkami (zależnie od tego jak ostrą sałatkę chcemy przygotować)
ok. 3 szklanek wody
ok.1 szklanki octu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
przyprawy do każdego słoiczka: kilka ziarenek pieprzu, 1 mały liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
Selekcjonujemy pomidory, myjemy oraz kroimy. Papryczki i cebulę kroimy w plasterki.
Gotujemy zalewę z wody z octem, cukrem i solą. Pomidory z cebulą układamy w słoiku i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Edycja z 4 października 2016 r:
W tym roku postanowiliśmy zrobić sałatkę z zielonych pomidorów nieco mniej octową. Do powyższych ilości, zamiast 1 szklanki octu dodaliśmy 3/4 szklanki. Dzięki temu sałatka jest nieco bardziej delikatna i – szczerze mówiąc – od tej pory te proporcje będą obowiązywały u nas w domu.

Sałatka z zielonych pomidorów