Sałatka z patisonów to ciekawa propozycja dla każdego wielbiciela warzyw marynowanych w occie. Proponuję wykorzystać do niej malutkie patisony, które mają słabo rozwinięte gniazda nasienne. Bardzo ładnie wyglądają w sałatce oraz są jędrniejsze i bardziej chrupiące niż większe okazy.
Składniki:
1,5 kg malutkich patisonów
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 duże cebule (najlepiej czerwone)
2 papryczki chili
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli
ziele angielskie
gorczyca
pieprz ziarnisty
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Warzywa dokładnie myjemy. Patisony kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości), papryki w paski o długości ok. 2 cm, cebulę w piórka, papryczki i czosnek w cienkie talarki. Solimy i odstawiamy na noc.
Odcedzamy warzywa, wylewamy sok, który puściły.
Do każdego słoiczka o pojemności ok. 300 ml wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę gorczycy i 5 ziarenek pieprzu oraz przekładamy warzywa (około 2 cm od górnej krawędzi).
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, a następnie przelewamy do słoiczków (około 1 cm od górnej krawędzi). Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut.