Sałatka z patisonów

Sałatka z patisonów to ciekawa propozycja dla każdego wielbiciela warzyw marynowanych w occie. Proponuję wykorzystać do niej malutkie patisony, które mają słabo rozwinięte gniazda nasienne. Bardzo ładnie wyglądają w sałatce oraz są jędrniejsze i bardziej chrupiące niż większe okazy.

Składniki:
1,5 kg malutkich patisonów
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 duże cebule (najlepiej czerwone)
2 papryczki chili
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli

ziele angielskie
gorczyca
pieprz ziarnisty

Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Warzywa dokładnie myjemy. Patisony kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości), papryki w paski o długości ok. 2 cm, cebulę w piórka, papryczki i czosnek w cienkie talarki. Solimy i odstawiamy na noc.

Odcedzamy warzywa, wylewamy sok, który puściły.

 

Do każdego słoiczka o pojemności ok. 300 ml wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę gorczycy i 5 ziarenek pieprzu oraz przekładamy warzywa (około 2 cm od górnej krawędzi).

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, a następnie przelewamy do słoiczków (około 1 cm od górnej krawędzi). Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut.Sałatka z patisonów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.