Sałatka z ośmiornicą po naszemu

Sałatka z ośmiornicą po naszemu to danie, które chcę Ci dzisiaj przedstawić. Najpierw jednak kilka słów wstępu, czyli jak to się stało, że w ogóle zjadłam to paskudztwo!

Dawno, dawno temu…

Ośmiornica spoglądała na mnie już od jakiegoś czasu podczas każdej wizyty w sklepie. Na szczęście taka nieosiągalna, zamarznięta, mogłam się jej swobodnie przyglądać. Bez ryzyka, że będę musiała ją dotykać i – co najważniejsze – jeść. Aż do pewnego dnia, kiedy usłyszałam magiczne pytanie: „A może sałatka z ośmiornicą? Przygotuję dzisiaj”. W ułamku sekundy targnęły mną konsternacja, wewnętrzna walka, wahanie jak wybrnąć z tej sytuacji i w końcu padła odpowiedź: „Chętnie. Tylko nie wiem czy ja będę mogła ją zjeść…”

Tak oto minęło już kilka lat od czasu, kiedy się przełamałam. Oczywiście, do tej pory nie zajmuję się wyjmowaniem ośmiornicy z garnka po ugotowaniu i krojeniem jej. Ale jak już leży na talerzu… muszę przyznać jedno – jest pyszna.

Osmiornicę zwykle jadamy w sałatce. Testowaliśmy przepisy dostępne w Internecie, jednak najbardziej smakuje nam własna wersja dania. Tę właśnie chcę Ci dzisiaj przedstawić, ciekawa jestem Twojej opinii na jej temat.

Składniki (na 2 duże porcje):
mała ośmiornica (zamrożona – cała, oczyszczona i wypatroszona)
rukola
5 niedużych ziemniaków
200 g pomidorków koktajlowych
garść posiekanego szczypiorku
kilka czarnych oliwek
sos winegret z miodem (przepis TUTAJ)

Gotujemy ośmiornicę (zgodnie z poniższą instrukcją). W międzyczasie przygotowujemy również inne składniki – sos winegret, płuczemy rukolę, siekamy szczypiorek, pomidorki koktajlowe i oliwki przekrajamy na połówki, gotujemy ziemniaki w mundurkach. Najlepiej tak wymierzyć czas, żeby skończyć gotowanie ziemniaków i ośmiornicy w tym samym czasie.

Układamy na talerzu 2 garści rukoli, ziemniaki przekrojone wzdłuż, pomidorki, oliwki i ośmiornicę (możemy podać ja albo pokrojoną, jak na zdjęciu, albo zostawić macki w całości). Ziemniaki polewamy sosem winegret.

I gotowe! Smacznego 🙂 Sałatka z ośmiornicą

JAK UGOTOWAĆ OŚMIORNICĘ?
Przygotowujemy garnek do którego zmieści się zamrożona ośmiornica.  Do gotującej się wody (z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i – opcjonalnie – ostrej papryczki) wkładamy głową do dołu zamrożoną ośmiornicę (jeśli kupimy ją w takiej postaci to będzie już wypatroszona i oczyszczona) i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu (będzie to trwało ok. 1,5 – 2 godziny). Po tym czasie wyjmujemy z garnka, odkrajamy macki i usuwamy dziób umiejscowiony w środkowej części, pod spodem głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.