Sałatka z ananasem i selerem

Sałatka z ananasem i selerem to ta, którą pamiętam ze spotkań rodzinnych. Od zawsze była jedną z moich ulubionych. Dlaczego? To dzięki niej poznałam połączenie smaków – słodkiego ananasa ze specyficznym, marynowanym selerem.

Poniższy przepis to wersja nieco bardziej fit niż ta, którą zapamiętałam z dzieciństwa. Ryż biały zastąpiłam brązowym, a śmietanę – jogurtem greckim.

Składniki:
100 g brązowego ryżu
200 g sera żółtego
200 g szynki
1 słoiczek selera w zalewie
1/2 puszki ananasa
1 cebula
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż gotujemy (wg przepisu na opakowaniu) i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser, szynkę, ananasa i jajka kroimy w trochę większe kawałki. Selera i kukurydzę odcedzamy.

Wszystkie składniki mieszamy razem z jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie sałatka z ananasem i selerem jest już gotowa do podania.

SMACZNEGO!

Instagram
RSS