Ryba po grecku

Ryba po grecku to jedna z tych potraw, która najczęściej gości na wigilijnym stole.

6 filetów ryby (np. mintaj)
mąka
2 jajka (opcjonalnie)
bułka tarta (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

5 marchewek
1 – 2 pietruszki
1/2 selera
2 cebule
1 por (opcjonalnie)
przecier pomidorowy
1 szklanka wody
3 łyżki oleju rzepakowego
3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru

Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, pietruszki i seler oraz pokrojonego w talarki pora. Całość podlewamy wodą, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i dusimy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i dalej dusimy, do momentu kiedy warzywa zmiękną, a nadmiar wody wyparuje.

Przygotowujemy rybę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny, lekko solimy i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przygotowujemy panierkę – w zależności od preferencji rybę możemy smażyć wyłącznie w mące lub obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu do uzyskania ładnego, złotego koloru panierki.

Na półmisek wykładamy przygotowane warzywa na zmianę z usmażoną rybą. Ozdabiamy cytryną i natką pietruszki. Ryba po grecku jest już gotowa. 🙂

Danie możemy przygotować dzień wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podgrzać je w piekarniku. W takiej sytuacji sugeruję, żeby przełożenie warzyw i ryby na półmisek zostawić na chwilę przed włożeniem do piekarnika. Danie jest wówczas smaczniejsze, gdyż ryba nie nasiąka sokiem z warzyw.

Ryba po grecku

Ryba po grecku