Róże jabłkowe w kruchym cieście to taka szarlotka inaczej. Bardzo szybkie w przygotowaniu, wdzięcznie wyglądają na stole. Dodatkową reklamą dla róż jabłkowych jest również to, że nawet tata poprosił o przepis na nie! Lubimy to 🙂
ciasto kruche (można skorzystać z gotowego, rozwałkowanego)
2 jabłka
cynamon
cukier puder
dżem dowolnego smaku
Przygotowujemy jabłka – obieramy je, kroimy na pół, wydrążamy środki, kroimy w cienkie plasterki. Obgotowujemy, żeby stały się elastyczne.
Kruche ciasto kroimy w paski.
Smarujemy dżemem zostawiając z jednej strony każdego paska margines, układamy jabłka i posypujemy po wierzchu cynamonem i cukrem pudrem.
Zawijamy pozostawiony wcześniej margines ciasta.
A następnie zwijamy w kształt róży.
Pieczemy róże przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Na początku przygotowywałam róże z nieobranych jabłek, pokrojonych bardzo cienko i piekłam je w foremkach na muffinki (efekt końcowy widoczny jest na ostatnim zdjęciu). Wyglądały ładnie, jednak spieczona skórka stawała się twarda, a ciasto w środku pozostawało blade. Dlatego ostatnio obrałam jabłka i pokroiłam je troszkę grubiej. Zrezygnowałam również z foremek. Podczas pieczenia, kiedy widziałam, że kilka płatków przewróciło się, byłam pewna, że nie był to dobry pomysł. Po wyjęciu okazało się jednak, że takie bardziej rozwinięte róże wyglądają nawet ładniej, a ciasto jest zdecydowanie lepiej upieczone (efekt widoczny jest na przedostatnim zdjęciu). W związku z tym szczerze polecam właśnie taką opcję. 🙂
SMACZNEGO!