Rogaliki francuskie

W ciągu 30 minut można łatwo wyczarować rogaliki francuskie. Z czym? To zależy, czy chcemy słodką przekąskę do kawy, czy może coś na słono.

PRZYGOTOWANIE ROGALIKÓW:

Technika przygotowania rogalików jest zawsze ta sama:
Kroimy gotowe ciasto francuskie na kwadraty (ja korzystam z ciasta dostępnego w Biedronce) o wielkości ok. 9 x 9 cm. Na środek każdej części nakładamy nadzienie, składamy ciasto, sklejamy brzegi, a wierzchołek powstałego trójkąta zawijamy i przyklejamy do ciasta.

Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Kilka pomysłów na nadzienie:

ZE ŚLIWKAMI
Do każdego rogalika wkładamy 1/2 śliwki posypanej delikatnie cukrem pudrem.

Z MALINAMI
Wykorzystujemy po ok. 4-5 malin / sztukę.

Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Kroimy w kosteczkę 2-3 jabłka (zależnie od wielkości). Posypujemy cynamonem i cukrem (ilość wg uznania) i mieszamy. Do każdego rogalika wkładamy niecałą łyżkę nadzienia.

Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ I SEREM FETA
Suszone pomidory kroimy na części, a szynkę i ser feta w kostkę. Do każdego rogalika wkładamy po kawałku każdego ze składników.

ZE SZPINAKIEM
Przygotowujemy nadzienie szpinakowe (przepis jest tutaj: link. W tym przypadku proponuję jednak zmniejszyć ilość jogurtu greckiego o połowę). Dbamy o to, żeby było dość gęste. Do każdego rogalika wkładamy niecałą łyżkę farszu.

NIESPODZIANKA
Inaczej rogaliki kreatywne. Czyli wykorzystujemy do nich to, co przyjdzie nam do głowy.


P.S. Rogaliki podczas pieczenia pękają w miejscu sklejenia. Do tej pory nie opanowałam techniki, jak tego uniknąć. Jednak moim zdaniem dzięki temu wyglądają ciekawiej, dlatego nie próbowałam zbyt mocno 🙂

Instagram
RSS