Risotto z dynią

Risotto z dynią to danie, które kojarzy się przede wszystkim z sezonem jesiennym. Można jednak sezon ten przedłużyć na cały rok. W tym celu wystarczy zrobić puree z dyni (link). 🙂

W podstawowej wersji przepisu, wystarczy mieć w domu bulion, dynię, ryż, cebulę, czosnek i 1/4 kostki masła. Ja wolę jednak wersję  risotto z dynią nieco bogatszą w składniki i tę właśnie przedstawiam.

Zaletą tego dania jest między innymi czas przygotowania. W ciągu 40 minut jesteś w stanie przygotować obiad dla całej rodziny, o nieco innym smaku niż jedzenie przygotowywane na co dzień. Risotto z dynią to również świetny pomysł na inne wykorzystanie puree dyniowego niż krem (link) czy ciasto (link).

Składniki:
150 – 200 ml puree z dyni
2 cebule
3 ząbki czosnku
kawałeczek startego imbiru (najlepiej świeżego)
1 papryka (np. 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
opcjonalnie – 1 pierś kurczaka
1 l bulionu warzywnego
1/4 kostki masła
1 łyżka oleju
pieprz, sól do smaku

Kroimy kurczaka w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oleju. Odstawiamy na bok.

Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie masła z przepisu. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Kiedy cebula się zeszkli, dokładamy ryż, obsmażamy go przez chwilę, a następnie wlewamy łyżkę wazową zimnego bulionu. Gotujemy mieszając raz na jakiś czas. Kiedy zawartość patelni zgęstnieje, wlewamy kolejną łyżkę wazową bulionu, a później kolejną i kolejną… Cały proces gotowania ryżu powinien trwać ok. 25 minut. Na 10 minut przed końcem dodajemy puree z dyni, paprykę pokrojoną w kostkę i podsmażonego wcześniej kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wyłączeniu, dodajemy pozostałą część masła i dokładnie mieszamy.

Risotto z dynią podajemy ozdobione np. bazylią.

Risotto z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.