Puree z dyni

Puree z dyni jest bardzo łatwe do przygotowania. Dzięki niemu możemy cieszyć się tym specyficznym smakiem przez cały rok. Można je albo mrozić, albo pasteryzować i przechowywać w słoikach. Przejdźmy do przygotowania puree:

Dynia (my w tym roku dostaliśmy w prezencie jedną, o cudownym, pomarańczowym miąższu… taką, że nie byłam w stanie jej podnieść)

Dynia

Dynię myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w podłużne kawałki.

Dynia przygotowana do pieczenia

Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około godzinę (aż miąższ zmięknie) i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy skórkę, a miękki miąższ przekładamy do garnka lub miski. Dokładnie miksujemy blenderem. Tak przygotowana dynia jest już gotowa do wykorzystania podczas przygotowania kremu lub ciasta.

Puree z dyni można również mrozić lub pasteryzować w słoikach (ze względu na wieczny brak miejsca w zamrażarce my wybieramy tę właśnie opcję). W jaki sposób?

Zagotowujemy puree i na gorąco przekładamy do słoików, pozostawiając ok. 2 cm miejsca od góry słoika. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez godzinę, trzykrotnie, w odstępach ok. 24-godzinnych. Za każdym razem zostawiamy w wodzie do wystygnięcia.