Jakie przekąski wybrać na spotkanie ze znajomymi?

Jakie przekąski wybrać na spotkanie ze znajomymi?

Bardzo lubimy spotykać się ze znajomymi, zapraszać ich do siebie i gościć. Uwielbiamy też gotować i spędzać czas w kuchni. Jak dobrać przekąski, żeby każdy był zadowolony i znalazł wśród nich coś dla siebie? Za każdym razem zastanawiamy się, co przygotować i podczas formułowania menu kierujemy się kilkoma podstawowymi zasadami:

  1. Preferencje gości – nie ma w końcu niczego gorszego, niż uświadomienie sobie podczas spotkania, że np. „o kurde, przecież Ty nie jesz pomidorów i papryki, a u nas dzisiaj uczta z czerwonych warzyw…”.
  2. Ograniczenia związane z jedzeniem (tj. alergie, wegetarianizm / weganizm, karmienie piersią) – wolimy zapytać, niż się zdziwić (np. „no tak, karmisz piersią. A my dzisiaj podajemy flaczki drobiowe na ostro…”).
  3. Różnorodność – owszem, niektóre przekąski są uniwersalne i pasują na każdą okazję. Nasi goście doceniają jednak, że staramy się znaleźć coś, czego jeszcze u nas nie próbowali. Unikanie nudy na stole jest przyjemne zarówno dla gospodarzy, jak i gości 🙂
  4. Wiedza – jeśli nie znamy ograniczeń lub preferencji kulinarnych gości, to pytamy. Po prostu!

Przy tej okazji z przyjemnością prezentujemy Wam przykładowe menu „przekąski”. Aa, na początku spotkania, na ciepło podaliśmy wspomniane wyżej flaczki drobiowe lub krem z dyni (dla tych, którzy nie mogli jeść na ostro 🙂 ). W galerii zabraknie jeszcze dwóch zdjęć – tradycyjnej sałatki jarzynowej oraz półmiska z wędlinami (w tym oczywiście pieczony przez nas boczek). Ale przejdźmy do rzeczy:

Kiełbaski w cieście francuskim

Kiełbaski w cieście francuskim

Kiełbaski w cieście francuskim są bardzo łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Kroimy je na kwadraty o boku ok. 6 cm, a następnie zawijamy w nie na ukos (pod kątem 45 stopni) swoje ulubione kiełbaski (np. pieprzowe). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 – 20 minut, do momentu kiedy ciasto się ładnie zarumieni.

Jajka z pieczarkami

Jajka z pieczarkami

Jajka z szynką

Jajka z szynką

Jajka faszerowane to jedna z pewniejszych przekąsek. Praktycznie każdy ją lubi, jeśli nie z pieczarkami, to z szynką lub łososiem.  Bazą do niej są oczywiście jajka ugotowane na twardo, podzielone wzdłuż na połówki, z usuniętymi żółtkami. Miejsca po żółtkach wypełniamy następnie dobrze doprawionym farszem.

Jak przygotować farsz?

PIECZARKOWY: kroimy drobno w kostkę pieczarki (ok. 0,5 kg na 6 jajek) i jedną średniej wielkości cebulę. Dusimy na maśle do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie, mieszamy go z rozdrobnionymi żółtkami, jeśli jest za suchy dodajemy odrobinę majonezu.

Z SZYNKĄ: kroimy drobno w kostkę szynkę (ok. 10 dkg na 6 jajek). Wędlinę dodajemy do rozdrobnionych żółtek, dodajemy odrobinę jogurtu i majonezu, doprawiamy, a następnie dokładnie mieszamy.

Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

Dwuskładnikowa sałatka pieczarkowa to hit wielu spotkań. Banalna, szybka w przygotowaniu ale smaczna i sprawdzona. Przygotowując ją trzeba pamiętać o jednym – pieczarki bardzo tracą na objętości.

Do przygotowania średniej wielkości salaterki potrzebne będzie ok. 1 kg pieczarek oraz pęczek szczypiorku z dymką.
Umyte pieczarki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy je w talarki, a szczypiorek i dymkę siekamy. Dodajemy majonez (niedużo, powinno wystarczyć około 1 – 1,5 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Koreczki z mozzarellą

Koreczki z mozzarellą

No i na koniec hit zwłaszcza wśród dzieciaczków. Pomidorki koktajlowe z mozzarellą w mini kulkach i bazylią.

SMACZNEGO!