Placki ziemniaczane na kilka sposobów

Placki ziemniaczane można podawać na kilka sposobów. I tak właśnie wygląda to u nas – każdy lubi inne dodatki. Dlatego proponuję przygotowanie placków w kilku odsłonach. No, chyba że doskonale wiecie, w jakiej postaci lubicie je najbardziej 🙂

PLACKI (podwójna porcja dla trzech osób):
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy (na tartce na drobnych oczkach lub przy pomocy specjalnej dostawki w maszynce do mielenia lub wyciskarce). Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.

Smażymy na obie strony, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas są to: sos z mięsem, papryką i pieczarkami albo jogurt grecki / śmietana (z cukrem lub bez):

SOS:
200 g mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki)
150 g pieczarek
1 nieduża cebula
1 papryka czerwona
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
papryczka chili (ilość w zależności od preferencji)
mieszanka ziół – zioła zamiast soli
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
woda

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy mięso pokrojone w grubszą kostkę, posiekaną papryczkę, liść laurowy, ziele angielskie i zioła. Po kilku minutach smażenia, podlewamy mięso wodą i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy więcej wody.

Dokładnie płuczemy paprykę i pieczarki, kroimy je (paprykę w grubszą kostkę, a pieczarki na ćwiartki). Warzywa dodajemy do mięsa i dalej dusimy przez 30 minut. Na koniec zagęszczamy sos mąką (którą wcześniej mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody) i dusimy ciągle mieszając jeszcze kilka minut.

Bezpośrednio przed podaniem, na upieczony placek wykładamy sos.

Placki ziemniaczane z sosem

Placki ziemniaczane z sosem