Patisony w zalewie słodko – kwaśnej

Patisony w zalewie słodko – kwaśnej polecam jako przekąskę do mięsa albo dodatek do obiadu. Można je również wykorzystywać do przygotowania koreczków (pomysł na koreczki zobacz tutaj).

Składniki:
patisony (im mniejsze tym lepiej)
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
opcjonalnie – papryczka chili

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Na dno każdego słoiczka wrzucamy ząbek czosnku, listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Układamy patisony – malutkie w całości, większe przekrojone na pół lub ćwiartki. Jeśli przygotowujemy wersję pikantną, dodajemy również kawałeczek papryczki chili.

Przygotowujemy zalewę poprzez zagotowanie składników (wody z octem, cukrem i solą). Gorącą zalewamy przygotowane patisony w słoiczkach na wysokość ok. 1 cm od góry. Odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut (zostawiamy w garnku z wodą po pasteryzacji do ostygnięcia).Patisony w zalewie sodko-kwaśnej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.