Patisony z chili i curry

Patisony z chili i curry to kolejny pomysł na smaczne pikle. Słodko-kwaśno-ostra zalewa sprawia, że pasują idealnie jako dodatek do mięsa lub wędliny

oraz jako samodzielna przekąska.

1 kg małych patisonów
1 papryczka chili

Zalewa:
3/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka curry
1 łyżeczka soli

Umyte patisony (małe w całości, a większe kroimy na pół lub na ćwiartki) i pokrojone w plasterki chili układamy w wyparzonych słoikach.

Przygotowujemy zalewę – mieszamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewamy wcześniej przygotowane warzywa w słoikach. Dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Patisony z chili i curry

Patisony z chili i curry