Papryki zapiekane z serem i szpinakiem

Papryki zapiekane z serem i szpinakiem to bardzo uniwersalne danie. W lecie i jesienią, gdy po paprykę chodzę do własnego ogródka, stanowi totalny must have, z kolei zimą jest smaczną odmianą od cięższych, typowo „zimowych” potraw.

Składniki:
400 g świeżego szpinaku
3 papryki (najbardziej lubię czerwone i żółte)
200 g sera feta
100 g tartej mozzarelli
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (aż się zeszkli). Dodajemy posiekany szpinak i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku.

Papryki dzielimy wzdłuż na dwie części, usuwamy gniazda nasienne, wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem i posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Papryki zapiekane z serem i szpinakiem zazwyczaj podaję bez żadnych dodatkowych sosów (nie ma takiej potrzeby). Dla amatorów sosu czosnkowego mam jednak dobrą informację, pasuje do tego dania doskonale! 🙂

SMACZNEGO!

Instagram
RSS