Papryka marynowana

3 kg papryki (może być różnokolorowa)
0,5 l octu
2,5 l wody
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
gorczyca
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
 
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na podłużne kawałki. Układamy dość ciasno w słoikach. Do każdego słoika (0,5l) dodajemy szczyptę ziarenek gorczycy, 4 ziarenka pieprzu, ½ liścia (lub 1 mały) ziela angielskiego.
Przygotowujemy zalewę – zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Zalewamy paprykę zalewą i dokładnie zamykamy słoiki. Wstawiamy je do garnka z wodą (woda powinna sięgać ok. 1 cm poniżej poziomu pokrywek) i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki z tak przygotowaną papryką zostawiamy w garnku do ostygnięcia, a następnie odstawiamy na minimum kilka dni.

Jeśli chcemy uzyskać paprykę na ostro, do każdego słoika dodajemy kawałeczek papryczki chili.

papryka marynowana

papryka marynowana