Oliwa z przyprawami domowej produkcji

Oliwa z przyprawami pełni w naszej kuchni bardzo ważną rolę. Wykorzystujemy ją do sałatek, marynat, grzanek, sosów. Stąd zrodził się pomysł na własną produkcję oliwy smakowej.

Najprostszy pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę! Teraz pozostały nam już tylko eksperymenty z nowymi smakami oraz udoskonalanie tych, które stworzyliśmy. 🙂

oliwa z oliwek wysokiej jakości
pieprz czarny, czerwony i zielony
bazylia (świeża lub suszona)
kilka ząbków czosnku
papryczka chili

OLIWA Z PIEPRZEM:
Przygotowujemy mieszankę różnych rodzajów pieprzu (proporcje w zależności od preferencji smakowych). Zalewamy ją oliwą i odstawiamy na tydzień.

OLIWA Z BAZYLIĄ:
Kilka gałązek bazylii (świeżej lub suszonej) zalewamy oliwą, odstawiamy na kilka dni. Uwaga! Świeża jest mniej trwała i trzeba szybko zużyć oliwę, żeby się nie zepsuła.

OLIWA Z CZOSNKIEM:
Obieramy kilka ząbków polskiego czosnku (na 200 ml oliwy my używamy 4 średniej wielkości ząbki), kroimy wzdłuż i zalewamy oliwą. Odstawiamy na kilka dni (już po 2-3 dniach oliwa ma wspaniały aromat czosnku).

OLIWA Z PAPRYCZKĄ CHILI:
Papryczkę chili (świeżą lub suszoną) myjemy, osuszamy, i odcinamy ogonek. Zalewamy oliwą. Odstawiamy na tydzień.

Oliwę przechowujemy w ciemnym miejscu i dbamy o to, żeby przyprawy nie wystawały ponad jej poziom (ponieważ może się wówczas zepsuć).

Oliwa z przyprawami