Ogórki małosolne tradycyjne

Ogórki małosolne z tradycyjnego przepisu, przypominające smakiem te, które jedliśmy w dzieciństwie, zdecydowanie najbardziej nam smakują. Dlatego też przygotowujemy je co roku przez cały sezon ogórkowy.

Przepis na ogórki małosolne jest banalnie prosty. Oczywiście, efekt końcowy zależy przede wszystkim od użytych składników dlatego warto wybrać niewielkie ogórki z własnego ogródka lub od znajomego rolnika oraz polski czosnek. Z kolei do zalewy najlepsza będzie sól niejodowana.

1 kg małych ogórków gruntowych
4 – 6  ząbków czosnku
kilka baldachów i łodyżek kopru
kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
kawałek korzenia chrzanu
2 litry wody
2 łyżki soli

Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy do wystudzenia. W słoiku układamy ciasno ogórki, a pomiędzy nie pozostałe składniki. Zalewamy przygotowaną wcześniej wodą, przykrywamy słoik talerzykiem i odstawiamy na minimum dwa – trzy dni.Ogórki małosolne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.