Ogórki konserwowe

3 kg małych ogórków
marchewki (ilość uzależniona od wielkości)
chrzan
czosnek
baldachy i łodyżki kopru
pieprz ziarnisty
ziarenka gorczycy białej
ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy

Zalewa:
1,5 litra wody
250 ml octu 10%
5 łyżek cukru
1,5 łyżki soli

Na dno wyparzonych słoików (ilości przypraw podane na słoiki 0,5l) wsypujemy ok. 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, kilka plasterków ( lub półplasterków) marchewki, 2 średniej wielkości ząbki czosnku, pół baldachimu kopru oraz kilka kawałków grubszych łodyg kopru pociętych na 2 – 3 cm części.

W słoikach ściśle układamy ogórki. Umieszczająamy między nimi kawałki chrzanu i 2 liście laurowe.

Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, ocet, cukier i sól (początkowo mieszając aż składniki się połączą). Gorącą zalewą zalewamy ogórki tak aby zalewa przykryła je w całości. Wycieramy brzegi słoika i zakręcamy wyparzonymi i suchymi przykrywkami. Wstawiamy do dużego garnka, którego dno wyłożone jest ściereczką i pasteryzujemy ok 10 minut od momentu zagotowania wody.
Po wyjęciu słoików z garnka ustawiamy je do góry dnem i czekamy do wystygnięcia.

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Źródło: Ogórki konserwowe