Muffiny z bananem i czekoladą są bardzo ciekawą opcją wtedy, kiedy chcemy „na szybko” przygotować coś słodkiego. Ten przepis jest bardzo odporny na wszelkiego rodzaju niedogodności. Wielokrotnie w ostatniej chwili okazywało się, że czegoś mi brakuje – a to mam tylko jednego banana w domu, a to mleka mniej, a to pół czekolady „wyszło” nie wiadomo kiedy i dokąd…
W zależności od zaistniałych niedogodności, przepis na muffiny z bananem i czekoladą odrobinę modyfikuję, np. zwiększam ilość dodanego mleka jeśli mam mniej bananów lub odwrotnie. Podstawę stanowią następujące proporcje:
1 szklanka mleka (do 1 banana) – 0,75 szklanki mleka (do 2 bananów) – 0,5 szklanki mleka (do 3 bananów)
1/2 szklanki oleju
1 duże jajko lub 2 mniejsze
250 g mąki
100 g cukru
1 gorzka czekolada (można zarówno dodać 1,5 jak i 0,5 czekolady. Jednak jeśli dodajemy mniej bananów, wtedy warto dodać więcej czekolady)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę kroimy w kostkę (o boku ok. 0,5 cm), a banany zgniatamy widelcem. Składniki suche mieszamy łyżką w jednym garnku, a mokre (razem z czekoladą i rozgniecionymi bananami) w drugim.
Mieszamy składniki suche z mokrymi i ponownie mieszamy łyżką, aż się połączą. Ciasto przekładamy do foremek (do ok. 2/3 wysokości), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu, muffinki pozostawiamy na kolejne 5-10 minut w wyłączonym piekarniku z otworzonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.
Próbowałam kiedyś zrobić te muffinki całkowicie bez kakao. Jak najbardziej się udały (dodajemy po prostu o dwie łyżki więcej mąki). Jeśli jest taka możliwość, wolę jednak z kakao nie rezygnować. 🙂