Młoda kapusta na ciepło

200 g żeberek
500 g kiełbasy
1 cebula
1 główka kapusty
4 pomidory
3 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek papryczki chili
1 l wody
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz ziarnisty i mielony

1,5 łyżki majeranku

Żeberka zalewamy wodą, dodajemy obraną pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny.

W tym czasie kroimy kiełbasę w talarki i podsmażamy ją wytapiając jednocześnie tłuszcz. Tak przygotowaną kiełbasę przekładamy do miseczki, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.

Z gotujących się żeberek wyjmujemy pietruszkę i dodajemy kapustę, podsmażoną cebulę, papryczkę chili i marchewkę (pokrojoną w talarki). Gotujemy całość przez kolejne 20 minut. W tym czasie sparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do gotującej się kapusty. Po kolejnych 10 minutach wrzucamy podsmażoną kiełbasę oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Po wymieszaniu danie jest już gotowe.

mloda kapusta

P.S. Postanowiliśmy, że część kapusty zapasteryzujemy w słoikach i odstawimy na półkę do zjedzenia w innym terminie. Standardowo, proces pasteryzacji trwał 3 kolejne dni (piekarnik, temperatura 130 stopni, czas pasteryzacji – około 40 minut dziennie).