Miód – syrop z mniszka lekarskiego

Miód – syrop leczniczy z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to roślina, która przez wiele osób uważana jest za chwast. Na szczęście, ma on również bardzo szeroką rzeszę wielbicieli, którzy doceniają jego dobroczynny wpływ na zdrowie. Mlecz w całości uznany jest za surowiec leczniczy. Liście można jeść np. zamiast sałaty do kanapek (nie wszystkim jednak będzie odpowiadał specyficzny smak mniszka). Ja jednak dzisiaj skupię się na kwiatach.

Z kwiatów mniszka lekarskiego bardzo łatwo można zrobić miód – syrop. Ma on działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Często stosuje się go podczas przeziębienia, bólu gardła lub kaszlu.

Jak stosować miód – syrop z mniszka lekarskiego?
Decydując się na kurację musimy pamiętać o bardzo wysokiej zawartości cukru w przygotowanym przez nas specyfiku. Z tego powodu nie należy przesadzać z jego ilością (chociaż jest tak smaczny, że ciężko się powstrzymać…). Dorosłym wystarczy 1 łyżeczka 3 razy dziennie, a dzieciom – 1/2 łyżeczki, również 3 razy dziennie. Miód z mniszka lekarskiego można jeść prosto z łyżeczki, na kanapkach lub słodzić nim herbatę. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.

Jak przygotować miód – syrop z mniszka lekarskiego?
Przepisów na miód z mniszka lekarskiego jest wiele. My przygotowujemy go z przepisu znalezionego w babciowym zeszycie:
400 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyżek, dobrze rozwiniętych, zebranych w suchy i słoneczny dzień)
2 l wody
2 kg cukru
3 cytryny

Zebrane kwiaty układamy na białych kartkach i pozostawiamy na około 30 minut. Dzięki temu oczyścimy je ze wszystkich żyjątek zamieszkujących w naszym mniszku.Miód z mniszka lekarskiego

Po tym czasie zalewamy kwiaty mniszka lekarskiego wrzącą wodą, lekko ugniatamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy cytryny (wcześniej wyparzone, wyszorowane i pokrojone w plasterki), znowu lekko ugniatamy.

Odstawiamy pod przykryciem na około 12 godzin (najlepiej na noc). Następnie odcedzamy, odciskamy mniszek i cytrynę. Do płynu dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, gdy miód – syrop zacznie gęstnieć. Kiedy już uzyskamy właściwą konsystencję, przelewamy go do słoików (wcześniej wyparzonych), dokładnie zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni i nie otwierając wyłączamy. Pozostawiamy w nim słoiczki do całkowitego ostygnięcia. Miód z mniszka lekarskiego

Tak przygotowany miód – syrop z mniszka lekarskiego możemy przechowywać przez kilka miesięcy, a nawet lat.

Miód z mniszka lekarskiego

Miodowa porada:
Jeśli zastanawiasz się, czy miód – syrop jest wystarczająco gęsty, odstaw go do przestygnięcia (ponieważ dopiero wówczas będzie miał ostateczną konsystencję). Jeśli uznasz, że odpowiada Ci uzyskana konsystencja, doprowadź ponownie miód do wrzenia i od razu przelej do słoików. Jeśli syrop jest za rzadki – pogotuj go jeszcze przez jakiś czas, żeby bardziej zgęstniał.

2 thoughts on “Miód – syrop z mniszka lekarskiego

  1. Gabriela pisze:

    Nie dziwię się 🙂 my też pokochaliśmy go od pierwszego spróbowania!

  2. Syrop z mniszka lekarskiego namiętnie robi moja mama. Co roku dostajemy przynajmniej kilka słoiczków. Muszę przyznać, że moje dzieci go uwielbiają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.