Mięso z papryką i porem

Mięso z papryką i porem to danie o ciekawym, słodko – ostrym smaku. Polecam nie tylko jako alternatywę do pomidorowego spaghetti, ale także danie z grzankami. Są również tacy, które preferują je wyłącznie z ziemniakami! 🙂

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 -2 szklanki bulionu
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 por
1 duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyki jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy dijon (lub innej, ostrej)
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz, chili do smaku

Na suchej patelni podsmażamy mięso mielone przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa: paprykę pokrojoną w paski, cebulę – w kostkę i pora – w talarki. Po kolejnych kilku minutach dodajemy szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy i musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa powinny zmięknąć ale nie rozpadać się), mieszając co jakiś czas. Jeśli bulion za bardzo odparuje, należy go dolać. Na koniec duszenia przyprawiamy danie majerankiem, solą, pieprzem i chili, dodajemy również jogurt grecki (intensywnie mieszamy, żeby ładnie się rozprowadził).

Podajemy mięso z papryką i porem z grzankami, makaronem lub ziemniakami. Mięso z papryką i porem Mięso z papryką i porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.