Makaron z kurczakiem w sosie brokułowo – pieczarkowym

Makaron z kurczakiem w sosie brokułowo – pieczarkowym:

1 podwójna pierś kurczaka
1 brokuł
200 g pieczarek
1 cebula
200 ml jogurtu greckiego
100 g startego sera żółtego (może być mozzarella)
3 ząbki czosnku
ulubione zioła (tym razem użyłam przyprawy zioła zamiast soli i ziół prowansalskich), pieprz, sól
2 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie makaronu świderki lub penne (można wykorzystać makaron pełnoziarnisty, potrawa będzie równie smaczna)

Pierś kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę, posypujemy przyprawami i mieszamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (z łyżką oleju) i lekko podsmażamy.  Następnie przekładamy do miseczki.

Brokuła, podzielonego na małe różyczki blanszujemy w lekko osolonej wodzie, odstawiamy.

Przygotowujemy w kubeczku sos: mieszamy jogurt ze startym serem żółtym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami.

Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podsmażamy na patelni po kurczaku. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości, a następnie dokładamy brokuła i kurczaka. Po chwili wlewamy przygotowany wcześniej sos i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Jeśli sos się w jakikolwiek sposób rozwarstwia, należy zdjąć patelnię z ognia i mieszać do momentu, kiedy znowu będzie miał jednorodną konsystencję.

Makaron z kurczakiem w sosie brokułowo pieczarkowym