Leniwe czyli kopytka z serem

Leniwe czyli kopytka z serem to kolejne danie przekazywane w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ja mam przepis od mamy, a ona prawdopodobnie od swojej mamy… Co ciekawe, z nazwą „leniwe” spotkałam się dopiero niedawno. W domu zawsze mówiło się o nich: „kopytka z serem”. No i cóż… Właśnie pod taką nazwą je zapamiętałam i teraz robię 🙂

Składniki:
200 g ziemniaków (ugotowanych i zmiętych)
250 g sera białego
250 g mąki
1 jajko
sól
1 duża cebula
3 łyżki masła

Ziemniaki (najlepiej ugotować i zmiąć je dzień wcześniej), ser, mąkę, jajko i sól (do smaku) wyrabiamy ręką na gładką masę. Jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki – gotowe ciasto nie powinno kleić się do rąk. Formujemy wałeczki o średnicy ok. 2 cm, lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.

W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę, lekko solimy i podsmażamy na maśle.

Przy konsumpcji wspominamy stare lata – w takiej atmosferze „kopytka z serem” smakują jeszcze lepiej 🙂Leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.