Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii można nazwać polską wariacją musaki. Dla osób przebywających na diecie (np. South Beach) danie może stanowić obiad idealny. Pyszne, pięknie pachnie i co ważne, nie wygląda i nie smakuje dietetycznie.

Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
200 g sera żółtego (może być np. mozzarella, która jest mniej tłusta)
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
100 g koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
kawałeczek papryczki chili
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego

Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Solimy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Zostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i pomidory w puszce, podlewamy troszkę wodą. Dusimy na niewielkim ogniu do momentu, gdy sos zgęstnieje. Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze chwilę dusimy, a następnie wyłączamy i odstawiamy do ostudzenia.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem, a następnie układamy warstwami cukinię i sos, do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy starty ser żółty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 – 40 minut, do momentu, gdy ser żółty ładnie się zarumieni.

Lasagne z cukinii podajemy ozdobione gałązką pietruszki.Lasagne z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.