Kurczak pięć smaków

Kurczak pięć smaków to danie o niebanalnym smaku, szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam każdemu, kto lubi eksperymentować z przyprawami.

Składniki (na 4 porcje):
1 podwójna pierś kurczaka / 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1/3 średniej wielkości pora
1 średnia cebula
1 duża marchewka
kawałek papryczki chili
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki tartego imbiru
2,5 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
olej do smażenia
sól

ryż ciemny (ilość – w zależności od preferencji)

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kawałki. Lekko je solimy, zasypujemy 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie obsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Przygotowujemy sos: resztę mąki (1,5 łyżki) i przyprawy 5 smaków (1 łyżeczka) zalewamy sosem sojowym i 1/2 szklanki wody. Również dokładnie mieszamy, po czym dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody.

Kroimy warzywa: marchew (obraną) w pałeczki o długości ok. 3 cm, papryki w paski, cebulę w grubą kostkę, pora w średniej grubości talarki, a papryczkę chili w drobną kosteczkę.

Na patelnię po kurczaku wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i chili. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy marchew i paprykę. Po kolejnych 3 minutach dodajemy cebulę i pora i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

Podsmażone warzywa zalewamy sosem. Mieszamy, aż sos zgęstnieje (nie może być zbyt gęsty), dodajemy mięso i dusimy całość przez około 5 minut. Jeśli będzie taka potrzeba – możemy dodać trochę wody.

Kurczak pięć smaków gotowy. Podajemy z ryżem.

SMACZNEGO. 🙂

Instagram
RSS