Kurczak 5 smaków z ryżem jaśminowym to szybkie danie, które ma ciekawy, nietypowy smak. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujesz jedynie 20-30 minut.
Do tej pory marchewkę kroiłam w słupki, tym razem spróbowałam jednak w makarony. Przyznam, że efekt jest bardzo ciekawy, nie tylko wizualnie. Myślę, że już wkrótce pojawi się więcej przepisów na dania z makaronami warzywnymi. Marchewka to pierwszy typ. Zaraz za nim w kolejce czeka cukinia, może seler? No ale tymczasem… dzisiaj na tapecie kurczak 5 smaków.
1 podwójna pierś kurczaka / 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1/3 średniej wielkości pora
1 średnia cebula
1 duża marchewka
kawałek papryczki chili
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki tartego imbiru
2,5 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
olej do smażenia
sól
250 g ryżu jaśminowego
Kurczak 5 smaków – przygotowanie:
Mięso kroimy w kawałki. Lekko je solimy, zasypujemy 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie obsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Przygotowujemy sos: resztę mąki (1,5 łyżki) i przyprawy 5 smaków (1 łyżeczka) zalewamy sosem sojowym i 1/2 szklanki wody. Dokładnie mieszamy, po czym dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody.
Kroimy warzywa: marchew (obraną) w pałeczki lub makarony o długości ok. 3 cm, papryki w paski, cebulę w grubą kostkę, pora w średniej grubości talarki, a papryczkę chili w drobną kosteczkę.
Na patelnię po kurczaku wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i chili. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy marchew i paprykę. Po kolejnych 3 minutach dodajemy cebulę i pora i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
Podsmażone warzywa zalewamy sosem. Mieszamy, aż sos zgęstnieje (nie może być zbyt gęsty), dodajemy mięso i dusimy całość przez około 5 minut. Jeśli będzie taka potrzeba – możemy dodać trochę wody.
Podajemy z ryżem, np. jaśminowym.