Krem z dyni

Krem z dyni

2-3 szklanki puree z dyni
3 marchewki
1 mała pietruszka
1 l bulionu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
garść wyłuskanych pestek z dyni
kilka łyżek jogurtu greckiego
ser żółty starty na dużych oczkach
grzanki

Przygotowujemy puree z dyni (przepis: )

W międzyczasie obieramy marchew i pietruszkę. Gotujemy do miękkości w bulionie. Cebulę i czosnek siekamy, lekko solimy, po czym podsmażamy na oliwie do momentu, aż cebula się zeszkli.

Do tak przygotowanych składników (dynia, cebula i czosnek) dodajemy ugotowane warzywa i część bulionu. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli jest potrzeba, dolewamy bulionu do momentu, aż uzyskamy preferowaną przez nas konsystencję kremu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krem z dyni najlepiej smakuje na gorąco. Do każdej miseczki dodajemy po 1 łyżce jogurtu greckiego i pestek z dyni. Posypujemy serem i grzankami.

Jak najprościej zrobić smaczne grzanki? Kroimy w kostkę chleb (może być czerstwy), polewamy delikatnie oliwą i posypujemy mieszanką ziół – np. czubrycą zieloną, bazylią, oregano. Zapiekamy do momentu, kiedy grzanki staną się chrupiące.

Krem z dyni