Krem szpinakowy z jajkiem i orzechami

Krem szpinakowy z jajkiem i orzechami to potrawa, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Polecam wersję zarówno lżejszą, jak również mniej dietetyczną (z dodatkiem serka topionego). Od wybranej przez Ciebie opcji będzie zależała konsystencja kremu. Na zdjęciu widzisz wersję light, która jest zdecydowanie rzadsza (jajka nie utrzymują się ładnie na powierzchni tylko toną). Jednak, po przeliczeniu kalorii może się okazać, że konsystencja nie jest najważniejsza. 🙂

Składniki:
500 g świeżego szpinaku
1 ziemniak
2 marchewki
1/2 małej pietruszki
kawałek pora
3 ząbki czosnku
1/2 litra mleka (lub 1 szklanka mleka i ok. 200 g serka topionego)
sól, pieprz
6 jajek
kilka orzechów włoskich

Obieramy warzywa, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy przez chwilę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę w garnku. Następnie dodajemy 1,5 szklanki wody, solimy i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zmiękną.

W międzyczasie płuczemy dokładnie szpinak, który następnie dodajemy do bulionu. Gotujemy całość przez 5 minut. Po tym czasie wlewamy zagotowane mleko i ewentualnie serek topiony. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy. Rozdrabniamy blenderem.

Podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub połówki oraz z orzechami.

Krem szpinakowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.