Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii to kolejny pomysł na poradzenie sobie z ogromem cukinii, który na nas napadł. Tak, nie pomyliłam się… napadł.

O napadzie będzie krótko. Wracamy z wakacji, jedziemy na działkę po szczypiorek i sałatę, a tam… cukinia! Jak się okazało taczka cukinii! I dużej, i małej. I piękne okazy i takie, które wydawałoby się, są przerośnięte. Wstępna selekcja odkryła jednak cudowną prawdę. Okazały się równie miękkie, smaczne i młode. Tylko olbrzymie…

Wróćmy jednak do tematu. Ketchup z cukinii, ugotowany przez nas na próbę okazał się numerem 1. Ma równie ciekawy smak co ketchup ukraiński, jednak bardziej zbliżony do sklepowego. Cukinia mocno nabiera smaku przypraw i dodatków, dzięki czemu ketchup sprawia wrażenie pomidorowego. Przygotowanie go jest banalne, a stosujemy go do wszystkiego, łącznie z frytkami i pizzą.

Składniki:
2 kg cukinii
600 g cebuli
garstka soli
0,5 kg cukru
2 papryczki chili (ilość można dostosować oczywiście do preferencji, my lubimy dość pikantnie)
500 g koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki octu 10%

Cukinie i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na noc. Po tym czasie dodajemy cukier (NIE odlewamy płynu) i gotujemy ok. 30 minut. Następnie dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy i ocet i gotujemy przez kolejne 15 – 30 minut, żeby ketchup trochę zgęstniał. Na koniec blendujemy go na gładką masę i na gorąco przekładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem i w tej pozycji pozostawiamy do ostygnięcia.

SMACZNEGO!ketchup z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.